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From: Bernie Waugh

Sent: Sunday, September 09, 2012 4:13 PM

To: 'Linda'

Cc: Bill Dowling; Donna Foster; Erik Bergun; Ernie Temple; Evan Karpf; Kenneth Mills; Richard Nelson
Subject: RE: permit vs bond question

Hi Linda:

I should have added my response to this note to the one | just sent to Mr. Mills. However | tend to
answer E-mails one at a time, since | know of no other way to get through them all.

Just to be clear, | am assuming you are referring to Section 4.19, not 8.19.

Your question is: "Is it better for the town to require a bond or is it better for the town to with-
hold building permits to insure that work is completed?"

DISCUSSION: | have re-read Section 4.19 as a whole, and | now have a better understanding of why
you are asking this question. Section 4.19 as written is somewhat ambiguous, and nothing | can do as a
lawyer can completely erase the ambiguity. | would strongly suggest that the Planning Board should try
to fix the ambiguity at some point (amending the regulations using the procedure in RSA 675:6).

The first ambiguity is the one pointed out by Mr. Milis - namely that the first paragraph says "except
{where] each Iot is an existing improved Town road..." That piainly means to refer «o a situation where
each lot has fronfage on an existing town road. | don't truly think the meaning is unclear, although it
would be a good thing to fix.

The more difficult ambiguity lies in the fact that the first four paragraphs (which clearly are meant to
read together) says that (again, with the exception of where all iots are on an existing town road), that all
applications must be accompanied by a surety bond, or cash deposit. But then in the next paragraph
appears the language you quoted, which seems to contemplate that there may be times when no bond

has been posted.

In my opinion the only possible consistent way to interpret this is that if the subdivider posts a surety
bond, building permits will not be withheld, but if the subdivider posts cash, then building permits will be
withheld. In my view the 5th paragraph which you quoted should net be construed as saying that the
subdivider has the option of providing no security at all. In every case, it must be either a surety bond, or
a deposit of cash into escrow, and if it is cash, then building permits must be withheld until the road is

done.

But now the next question is whether this interpretation is consistent with sfate law. in my opinion it is
not, because RSA 676:12, paragraph V says that building permits cannot be denied if the construction of
streets and utilities has been secured by a bond or other security approved by the planning board.
Therefore in my opinion if a subdivider has posted either a surety bond or cash, then building permits
cannot be withheld.

SUMMARY OF OPINIONS:

1. Every subdivider (except where all the lots are on existing town roads) must post some kind of
security (under your regulations either a surety bond or cash - but | would recommend waiving this
regulation so as to also allow the option of an irrevocable letter of credit if it is in a form approved by the
Town's legal counsel.
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2. If the security has been properly posted, then in my opinion there is no legal authority to withhold
building permits until the street/utility work is done. Instead many towns withhold occupancy permits
(which is consistent with what RSA 676:12, V allows a town to do - however | don't know whether the
Town of Carroll even has occupancy permits.

3. I would recommend at some point in the near future for the Planning Board to clarify this section by
amendment, so that (a) the typographical error in the first paragraph pointed out by Mr. Mills is corrected;
(b) the language about withholding building permits is taken out (since - again with the exception of all
lots being on existing town roads - there should not be any situation where the Board has not required
some type of security); and (c) add the option of an irrevocable letter of credit. (I would be glad to help
draft this if you get the point of amending the regulations.)

Sincerely,
Bernie Waugh
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From: Bernie Waugh il €
Sent: Tuesday, October 09, 2012 4:39 PM
To: Linda

Cc: Evan Karpf
Subject: RE: Carroll bond question

Hi Linda:
| just returned from a 10-day vacation (New Brunswick - very pretiy!l).

| can't make heads or {ails of these documents. The cnly thing you sent me is a "rider” to a pre-existing bond
(along with the power of attorney), but you didn't send me a copy of the pre-existing bond itself, hence | can't
judge whether iz comp/nc. en they might be considereda adeguate.
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The documenis you sernt me are, wy ismse/ves, definitely

adeguate. Again, thers is no bond at all,
merely a ridger to ancther bond which presumably exisis somewhn '
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Thie main things | ook for in a bond are (a) standord bond languags (not present hare, because therg's no
"bond"); (b) As you mentioned, a clear ID/description of the subdivider, and the subdivision, and the work {o be
pertarmed (usually by a specific cross-reference to a specifically-dated writien Board decision); and (c) the
provisions of the bond regarding cancellation - | usually recommend at east a required 80-day pre-cancellation
notice by certified mail to both Selectmen and Planning Board, plus language allowing the town to cail the bond if
the town receives such a cancellation notice and the subdivider has not provided substitute security.

Pleass let me know if | haven't fully responded as you wishec.

Sincerely,
Bernie Waugn
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